Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-27@11:42:26 GMT

مالیات بر ارزش افزوده چیست؟

تاریخ انتشار: ۲۴ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۷۵۷۰۱۷

مالیات بر ارزش افزوده چیست؟

البته این که تولیدکننده یا مصرف‌کننده کدامیک مسئولیت پرداخت این مالیات را برعهده دارد؛ بحثی است که در این مطلب به بررسی آن خواهیم پرداخت.

هنگام خرید کالا یا خدمات، احتمالا با مفهوم مالیات بر ارزش افزوده مواجه شده‌اید. این نوع مالیات چیست و چگونه محاسبه می‌شود؟ مالیات ارزش افزوده یکی از مباحث رایج در بحث مالیات است که تولیدکنندگان کالا یا خدمات با آن سروکار دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

البته این که تولیدکننده یا مصرف‌کننده کدامیک مسئولیت پرداخت این مالیات را برعهده دارد؛ بحثی است که در این مطلب به بررسی آن خواهیم پرداخت.

آشنایی با مفهوم مالیات بر ارزش افزوده

مالیات به دو دسته مستقیم و غیر مستقیم تقسیم می‌شود. مالیات مستقیم به صورت مستقیم و بدون واسطه از خود شخص دریافت می‌شود. ارزش افزوده از نوع مالیات غیر مستقیم شناخته می‌شود. در مالیات‌های غیر مستقیم شخص خاصی مسئول پرداخت مستقیم مالیات نیست. این نوع مالیات توسط مصرف‌کنندگان کالا پرداخت می‌شود.

به طور کلی مالیات ارزش افزوده (VAT) به معنای تفاوت بین ارزش کالاها و خدمات عرضه شده است. این تفاوت ارزش، طبق قانون، مشمول مالیات می‌شود. برای مثال وقتی یک کفشی تولید می‌شود، چندین مرحله و خدمت روی آن انجام شده تا به دست مصرف‌کننده برسد. مالیات هرکدام از این مراحل و خدمات باید به صورت جداگانه محاسبه و پرداخت شوند.

ارزش افزوده مالیاتی است که باید توسط خریدار و مصرف‌کننده کالا یا خدمات پرداخت شود. این مالیات که توسط خریدار به فروشنده پرداخت می‌شود؛ درنهایت توسط فروشنده به حساب دولت واریز خواهد شد.

بررسی انواع مالیات بر ارزش افزوده

پرداخت این نوع مالیات فقط شامل مصرف‌کنندگان نمی‌شود. برخی از تولیدکنندگان هم باید مالیات ارزش افزوده پرداخت کنند. البته برخی تولیدکنندگان، مثل مناطق ویژه اقتصادی از پرداخت این مالیات معاف هستند. به طور کلی مالیات ارزش افزوده به سه نوع درآمدی، تولیدی و مصرفی تقسیم می‌شود.

کشورهای صنعتی و پیشرفته سازوکار مناسبی برای پرداخت این نوع مالیات در نظر گرفته‌اند. در این اقتصادها هرچقدر که فرد مصرف بیشتری داشته باشد، باید مالیات بیشتری هم پرداخت کند. از طرف دیگر میزان تولید هر فرد بیشتر باشد، باید مالیات کمتری پرداخت کند.

کشورهای درحال توسعه هم در سال‌های اخیر گام‌های مثبتی در این زمینه برداشته‌اند. کشور ما هم باتوجه به اقتصاد مقاومتی، باید در این مسیر قدم بردارد. آموزش مالیات و سیاست‌های مالیاتی در سال‌های گذشته رونق بیشتری داشته است. همچنین سیستم‌های مالیاتی کشور به سمت الکترونیکی شدن پیش می‌روند و پیش‌بینی می‌شود تا چند سال آینده اظهارنامه‌های الکترونیکی و صندوق‌های مکانیزه هم جای خود را بین مودیان باز کنند.

همانطور که اشاره شد، مالیات بر ارزش افزوده 3 نوع بوده که در ادامه به معرفی آنها می‌پردازیم.

مالیات ارزش افزوده درآمد

این نوع مالیات به معنی تولید خالص کالاها است. این مالیات بر فروش تولید خالص کالاها و بعد از کسر شدن هزینه استهلاک به سرمایه گذاری خالص تعلق می‌گیرد.

مالیات ارزش افزوده تولیدی

 این نوع مالیات هم به فروش کالاهای سرمایه‌ای و هم به فروش کالاهای مصرفی تعلق می‌گیرد. بنگاه‌های اقتصادی با خرید کالا، اعتبار مالیاتی کسب نمی‌کنند.

مالیات ارزش افزوده مصرفی

در این نوع مالیات، تمام هزینه‌های سرمایه‌گذاری ناخالص حذف می‌شوند. دلیل این امر مصرفی بودن کالاها و خدمات است.

بررسی مواردی که از پرداخت مالیات ارزش افزوده معاف هستند

برخی فعالیت‌های اقتصادی بنا به دلایلی از پرداخت این مالیات معاف هستند. در ادامه به معرفی این موراد خواهیم پرداخت:

خوراک دام و طیور تجهیزات موجود در فرودگاه‌ها برای عملیات ناوبری محصولات کشاورزی فرآوری نشده صندوق‌های قرض‌الحسنه مجاز کلیه اموال منقول و غیرمنقول اشخاص حقیقی و حقوقی کلیه کالاهای اساسی کلیه خدمات درمانی خدمات مربوط به چاپ و نشر کاغذ خدمات آموزشی و پژوهشی خدمات حمل و نقل عمومی درون شهری و برون شهری مالیات بر ارزش افزوده چگونه محاسبه می‌شود؟

طبق قانون تصویب شده، 9 درصد از قیمت تمام شده محصول یا خدمات به عنوان مالیات ارزش افزوده از مصرف‌کننده اخذ می‌شود. برای مثال اگر تولیدکننده محصولی را به قیمت 10000 تومان به بازار عرضه کند، مصرف‌کننده آن را به قیمت 10900 تومان خریداری خواهد کرد. این 900 تومان اضافه همان 9 درصد مالیات ارزش افزوده است که به قیمت نهایی محصول اضافه می‌شود. به این ترتیب مصرف‌کننده عامل اصلی پرداخت مالیات ارزش افزوده است.

با وجود این که پرداخت قیمت این مالیات برعهده مصرف‌کننده است، اما تنظیم اظهارنامه مالیاتی آن توسط تولیدکننده انجام می‌شود. درواقع تولیدکننده موظف است 900 تومانی را که به عنوان مالیات بر ارزش افزوده از مصرف‌کننده دریافت کرده به حساب سازمان امور مالیاتی واریز کند. درواقع تولیدکننده مسئول پاسخگویی به سازمان امور مالیاتی است.

مهلت ثبت اظهارنامه مالیات ارزش افزوده چقدر است؟

دغدغه بسیاری از تولیدکنندگان این است که تا چه زمانی برای ثبت اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده مهلت دارند. طبق قانون مودیان مالیاتی موظف هستند که هر 3 ماه یکبار اقدام به ثبت اظهارنامه مالیاتی خود در سمامانه امور مالیاتی کشور کنند. این مهلت تا 15 روز بعد از اتمام هر فصل قابلیت تمدید دارد.

اگر مودیان مالیاتی تا پایان مهلت ثبت اظهارنامه اقدامی انجام ندهند، طبق قانون مشمول جریمه خواهند شد. این جرائم باتوجه به میزان مالیات هر تولیدکننده متفاوت خواهد بود.

سامانه ثبت اظهارنامه و دریافت گواهی مالیات بر ارزش افزوده

همانطور که اشاره شد مودیان مالیاتی باید برای ثبت اظهارنامه خود در مهلت مقرر اقدام کنند، اما از چه طریقی باید این کار را انجام دهند؟ برای ثبت و واریز مالیات ارزش افزوده به حساب دولت، باید گواهی ارزش افزوده اخذ شود. برای این کار باید ابتدا استعلام گواهی از طریق سامانه امور مالیاتی انجام شود.

با ورود به سامانه www.evat.ir می‌توان استعلام گواهی ارزش افزوده را انجام داد. مودیان مالیاتی بعد از ورود به سامانه، باید کد اقتصادی جدید دریافت کنند. همچنین اگر تاکنون اقدام به ثبت مشخصات در این سامانه نکرده باشند، باید ابتدا کلیه مراحل ثبت نام را انجام دهند.

مدارک موردنیاز برای مالیات بر ارزش افزوده

برای رسیدگی به امور مربوط به مالیات ارزش افزوده، باید مدارکی را تنظیم و برای بررسی توسط کارشناسان اداره مالیات ارسال کنید. این مدارک شامل موارد زیر هستند:

تراز آزمایشی در سطح کل، معین و تفصیلی برای هر فصل سال مالی تراز آزمایشی در سطح کل، معین، و تفصیلی سالانه ارائه گردش حساب کلیه درآمدهای عملیاتی دوره‌های فصلی سال مالی ارائه گردش حساب کلیه درآمدهای غیرعملیاتی دوره‌های فصلی سال مالی مدرک اولین و آخرین فاکتور فروش سال مالی تصاویر صورت وضعیت‌های ارسالی توسط شرکت‌های پیمانکاری تصویر همه اوراق سبز گمرکی تصویر مربوط به اسناد فروش دارایی‌ها مدارک گردش حساب‌های سود و زیان انباشته مدارک گردش موجودی‌های کالا یا مواد تصویر مربوط به گزارش حسابرسی مالی مدارک مربوط به محاسبات قیمت تمام شده محصولات یا خدمات تصویر مربوط به اظهارنامه عملکرد سال مالی تکمیل فرم‌های مربوطه آموزش مالیات بر ارزش افزوده در محاسبان

بسیاری از تولیدکنندگان یا مودیان مالیاتی، اطلاعات کافی در خصوص ثبت اظهارنامه مالیاتی ندارند. به همین دلیل بهتر است برای انجام امور مالیاتی به یک مشاور خوب و مطمئن تکیه کنند. موسسه محاسبان با در اختیار داشتن مشاوران زبده و باتجربه، حامی مودیان مالیاتی خواهد بود. این موسسه آموزش مالیات ارزش افزوده اشخاص حقیق و حقوقی را برعهده دارد. همچنین ابزارهای کاربردی رایگان مالیاتی را در اختیار مودیان قرار می‌دهد.

کد خبر 698094

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: مالیات بر ارزش افزوده ثبت اظهارنامه مالیات مالیات ارزش افزوده پرداخت این مالیات مودیان مالیاتی نوع مالیات امور مالیاتی مصرف کننده طبق قانون سال مالی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۵۷۰۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مصوبه جدید مالیاتی مجلس: بورس از مالیات بر عایدی سرمایه معاف شد

طبق مصوبه مجلس مالیات بر عایدی سرمایه حاصل از انتقال اوراق بهادار یا کالای مورد معامله در بها بازار (بورس)‌ها و بازار‌های خارج از بها بازار (بورس) از قبیل صندوق‌های کالایی، صندوق‌های املاک و مستغلات و گواهی سپرده سکه طلا مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نیست.

به گزارش اکوایران، ایرادات شورای نگهبان به طرح مالیات بر سوداگری و سفته بازی و ماده ۱۲ به همراه ۸ تبصره این طرح از سوی مجلس اصلاح شد.

بر اساس این گزارش، طبق تبصره ۷ مقرر شد عایدی سرمایه حاصل از انتقال اوراق بهادار یا کالای مورد معامله در بورس‌ها و بازار‌های خارج از بورس مانند صندوق‌های کالایی، صندوق‌های املاک، مستغلات و گواهی سپرده سکه طلا مشمول مالیات نخواهد بود.

تبصره ۷ ماده ۱۲ به شرح زیر اصلاح شد:

تبصره ۷- عایدی سرمایه حاصل از انتقال اوراق بهادار یا کالای مورد معامله در بهابازار (بورس)‌ها و بازار‌های خارج از بهابازار (بورس) از قبیل صندوق‌های کالایی، صندوق‌های املاک و مستغلات و گواهی سپرده سکه طلا، مشمول مالیات موضوع این فصل نیست.

محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی سوداگر را کسی عنوان کرد که با نیت سوء استفاده وارد بازار می‌شود و حجم وسیعی از ارز و طلا و خودرو را خریداری کرده تا به عنوان مثال سه ماه بعد به چند برابر قیمت فروخته و سود ببرد که در صورت تصویب، اجرای این طرح مانع از این کار می‌شود.

وی تصریح کرد: در واقعیت تنها کمتر از نیم درصد مردم مشمول قانون مالیات بر سوداگری می‌شوند آن هم مربوط به کسانی است که مالیات نمی‌دهند و فقط سود‌های کلان برده و از شرایط سخت تورمی سوء‌استفاده می‌کنند.

تاثیر مالیات بر سوداگری بر بازار‌ها

محمدرضا پورابراهیمی، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس، از اجرا و تاثیر قانون مالیات بر سوداگری در مهار نرخ ارز، مسکن، خودرو و طلا و تاثیرش بر رونق بازار بورس در روز گذشته، چهار اردیبهشت، خبر داد. لایحه مذکور، امروز پس از اصلاحیه ایرادات توسط شورای نگهبان، به تصویب رسید.

پور ابراهیمی با اشاره به این موضوع که ورود منابع به بازار دلالی موجب افزایش قیمت‌ها می‌شود، عنوان کرد: عملا بازار سوداگری به بازار افزایش قیمت‌ها تبدیل شده است که به شدت معیشت مردم را تحت تاثیر قرار می‌دهد. در این طرح تلاش شده چهار دارایی شامل خودرو، طلا، ارز و مسکن را مشمول قانون قرار دهیم که باعث می‌شود اثر آن‌ها در حوزه سوداگری به کمترین حد برسد.

وی گفت: کلیه معاملاتی که با هدف سوداگری در حوزه املاک، ارز، طلا و خودرو صورت می‌گیرد، پس از تبدیل شدن این طرح به قانون، مهار می‌شود. رفتن منابع به سمت اقتصاد واقعی، تولید و اشتغال را در نظام اجرایی کشور عملیاتی می‌کند.

دیگر خبرها

  • بودجه گروگان بورسی‌ها/زنگنه:کاهش معافیت‌های مالیاتی بدعت است
  • لایحه جدید مالیاتی دولت به نفع تولید و در جهت جذب سرمایه در بخش مولد است؟
  • تمدید ارسال اظهارنامه مالیات ارزش افزوده تا ۱۲ اردیبهشت
  • مشکلات مالیاتی شرکت‌های حمل و نقل بین المللی آذربایجان‌شرقی
  • پایان کف‌سازی و دفع آب‌های سطح ۹۰ درصد بافت تاریخی بوشهر
  • تامین ۹۸ درصد درآمدهای استان سمنان از درآمدهای مالیاتی
  • روش جدید پرداخت مالیات بر ارث از سپرده متوفیان نزد بانک‌ها
  • پرداخت مالیات بر ارث، الکترونیکی شد
  • وصول ۱۱۰ هزار میلیارد تومان مالیات از ابربدهکاران
  • مصوبه جدید مالیاتی مجلس: بورس از مالیات بر عایدی سرمایه معاف شد